Често поставувани прашања

КОВИД19 Често поставувани прашања

Често поставувани прашања

Posted By Админ

Како и другите респираторни заболувања, инфекцијата со КОВИД-19 може да предизвика умерени симптоми вклучително: течење на носот, болки во грлото, кашлица и треска. Кај некои лица може да се јави потешка клиничка слика, односно може да дојде развој на пневмонија или тешкотии во дишењето.
Да, КОВИД-19 предизвикува респираторнo заболувањe и може да се пренесе од човек на човек, обично по близок контакт со заболен, на пример дома, на работно место или во здравствена установа.
Луѓето кои живеат или патуваат во област каде што циркулира КОВИД-19 може да бидат изложени на ризик од инфекција.
Треба да се направат дополнителни истражувања за да се дадат прецизни информации за тоа како КОВИД-19 влијае врз луѓето. Според достапните податоци, постарите лица и лицата со претходно постоечки заболувања (дијабет, срцеви заболувања и др.) имаат поголем ризик за развој на потешки симптоми.
Новиот коронавирус е респираторен вирус кој примарно се пренесува преку контакт со заболено лице, односно преку неговите респираторни секрети кои се распрскуваат во вид на ситни капки кога заразениот кашла и кива, преку плунка или течење од носот. Важно е сите да практикуваат добра лична хигиена. На пример, кога кивате или кашлате користете марамче за една употреба и веднаш фрлете го, а доколку немате марамче покријте ги устата и носот со раката свиткана во лактот. Исто така, многу е важно луѓето редовно и темелно да ги мијат рацете со сапун и вода или со дезинфициенси базирани на алкохол.
„Период на инкубација“ значи времето помеѓу фаќање на вирусот и започнување на симптомите на заболување. Повеќето проценки на периодот на инкубација за COVID-19 се движат од 1-14 дена, а најчесто околу пет дена. Овие проценки ќе бидат ажурирани, додека повеќе податоци стануваат достапни.

Сѐ уште не е познато колку долго преживува КОВИД-19 на површини, иако првичните информации сугерираат дека вирусот може да преживее неколку часа. Едноставни средства за дезинфекција можат да го уништат вирусот, со што веќе не е можно да зарази луѓе.

Студиите сугерираат дека коронавирусите (вклучувајќи ги и прелиминарните информации за вирусот COVID-19) може да останат на површините неколку часа или до неколку дена. Ова може да варира под различни услови (на пр. тип на површина, температура или влажност на околината).
Ако мислите дека некоја површина може да биде заразена, исчистете ја со едноставни средства за дезинфекција за да го убиете вирусот и да се заштитите себе си и другите. Исчистете ги рацете со дезинфициенси базирани на алкохол или измијте ги со сапун и вода. Избегнувајте допирање на очите, устата или носот.

Според моментално достапните податоци, се смета дека е можно лицата заразени со КОВИД-19 да бидат заразни и пред да развијат симптоми на болест. Сепак, вирусот најчесто го шират лица кои имаат симптоми.
Не. Антибиотиците не делуваат против вируси, тие се потребни само за бактериски инфекции. COVID-19 е предизвикан од вирус, така што антибиотиците не функционираат. Антибиотиците не треба да се користат како средство за превенција или третман на COVID-19. Тие треба да се користат само како што е наведено од лекар за лекување на бактериска инфекција.
Изолирајте се останувајќи дома ако почнете да се чувствувате лошо, дури и со благи симптоми како што се главоболка, треска со низок степен (37,3 Ц или погоре) и слаб течен нос, сè додека не закрепнете. Ако е важно да имате некој да ви донесе материјали или да излегувате, на пр. да купите храна, тогаш носите маска за да избегнете инфектирање на други луѓе. Ако имате треска, кашлица и отежнато дишење, веднаш побарајте совет од лекар затоа што може да имате респираторна инфекција или друга сериозна состојба. Јавете се однапред и кажете му на вашиот лекар за секакви неодамнешни патувања или контакти со патници.
Носете маска само ако сте болни со симптоми на COVID-19 (особено кашлање) или ако се грижите за некој што може да има ЦОВИД-19. Маска за лицето со еднократна употреба може да се користи само еднаш. Ако не сте болни или не се грижите за некој кој е болен, тогаш трошите маска. Има недостаток на маски во светски рамки, па Светската Здравствена Организација ги повикува луѓето мудро да користат маските.
Да. Веројатноста за заразено лице да зарази трговска стока е мала и ризикот од фаќање на вирус што предизвикува COVID-19 од пакет што е преместен, транспортиран и изложен на различни услови и температура, е исто така мала.